Обявиха грипна епидемия в няколко града

0
370
Снимка: архив

Над 40 са вече случаите на заболели от грип

От днес се обявява грипна епидемия и на територията на общините Дупница и Сапарева баня.

Броят на заразените с грип у нас расте, предупреждават здравните власти. Над 40 са вече доказаните случаи на заболели с т.нар свински грип от началото на грипния сезон. Първо грипна епидемия беше обявена в Хисаря, след това последваха и други градове. Над 40 са вече констатираните случаи на заболели от грип. Има един смъртен случай в Смолян.

Д-р Магдалена Баймакова от Катедра “Инфекциозни болести” към ВМА-София разказа, че и при тях се усеща увеличаване на броя на пациентите с респираторни инфекции, предава БНТ. В момента циркулират грип тип А и Б. Тя успокои, че всичко е в реда на допустимите неща, както всяка година по това време. От болницата са подготвени. Хората знаят кои са ключовите симптоми и кога да потърсят помощ.

Характерно за грипната инфекция е нейното внезапно появяване с остро начало. Най-важното е, когато не се чувстваме добре, да останем вкъщи, защото сме източник на вируса. Това е системна инфекция. Необходим е постелен режим, както и съответните медикаменти, съветват лекарите