Огнян Донев оправдан по обвинението в укриване на данъци

0
96
Огнян Донев Снимка: Канал 3

Прокуратурата ще протестира присъдата, искаше 4 г. затвор 

Изпълнителният директор на „Софарма“ Огнян Донев е напълно оправдан по обвинението в укриването на близо 63 млн. лв. данъци, тъй като не притежавал специфично образование, което да му позволи да изчисли конкретния им размер, а освен това и ревизия на НАП не открила дългове към държавата, пише „Правен свят“.

Това става ясно от мотивите на бившата зам.-председателка на Софийския градски съд (СГС) Даниела Борисова към оправдателните присъди на Донев и неговия съдружник Борис Борисов.

Изпълнителният директор на „Софарма“ е подсъдим за това, че е продал при седем блокови сделки голямо количество акции на дружеството на свързани с него фирми („Телсо“ АД „Телекомплект“ АД, „София“ АД, и „Софстрой“ АД) извън регулирания пазар на цена от един лев за акция вместо на пазарните цени, които са били около девет пъти по-високи. Според държавните обвинители сделките са сключени през пролетта на 2006 г., но година по-късно Донев не ги е декларирал. Според прокуратурата – Донев е трябвало да декларира над 400 млн. лв., на които да плати близо 63 млн. лв. данък, но не го е направил.

Като основно доказателство по делото, на което стъпва оправдателната присъда, прочетена от съдия Борисова, е проведена данъчна ревизия на фирмата продавач на акциите на „Софарма“ за периода, който е инкриминиран от прокуратурата. Според съдия Борисова липсата на констатации от страна на НАП, че Донев има неизплатени дългове към държавата, е основание той да бъде признат за невинен.