Окончателно приеха промените във валутния закон, засягащи фиксирания курс лев/евро

0
164
парламент
Народното събрание

Само БСП против

Народното събрание прие без дебати на второ четене промените във Валутния закон, които засягат влизането ни в еврозоната и с които се изменя и Законът за БНБ, съобщи БТА.  „За“ промените гласуваха 91 народни представители, 36 бяха „против“, нямаше въздържали се.

Във въпросната разпоредба, направена като предложение между първо и второ четене на промените във Валутния закон от Менда Стоянова /ГЕРБ/, се посочва, че „считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове /Exchange Rate Mechanism II/ официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам и членове 1.1 и 17.1 от Споразумението между Европейската централна банка и националните централни банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма за обменните курсове“.

В свое становище БНБ посочва, че с въпросната промяна се осигурява съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската, което е задължително изискване за присъединяване към валутно-обменния механизъм. Миналата седмица парламентът прие решение, с което даде мандат за влизане в еврозоната само при курс на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лв.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова каза в кулоарите на парламента, че е очаквала БСП да защити позицията си. Явно са преценили, че не е силна позицията им и не могат да я защитят, затова и нямаше дебат, изтъкна тя.

Мантрата на левите била, че предложението е внесено на тъмно с цел да мине тихомълком. Аз искам да попитам кое му беше тъмното, недоумява Менда Стоянова. Сега тя е доволна, че няма и отпор на предложението.

За българския гражданин нищо няма да се промени, отново увери шефката на бюджетната комисия. Оставаме в ЕРМ 2 с настоящия курс на лева към еврото. Днешното гласуване по никакъв начин нямало да се отрази на джоба на българите. Друг курс освен този няма да има, подчерта Менда Стоянова.

Социалистът Манол Генов иска да види каква ще е позицията на правителството. Ние сме за спокойствие на хората, да не се предизвиква паника, подчерта той. Според него трябвало да се обяснява на хората.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че днешните промени отваряли пътя на България към Еврозоната. Той е доволен от относителния консенсус по темата. Сега нещата стоят добре, убеден е Цонев. За него е гарантирана стабилността на лева. Напрежението около фиксирания курс на лева към еврото можело да се избегне, според ДПС.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки подчерта, че мнозинството било последователно в политиката си за влизане в Еврозоната. Това пък се подкрепяло от партията му. Попитан дали днешната му позиция е в противоречие на заявеното вчера намерение да инициира референдум, той поясни, че „Воля“ не се обявявали за или против. Хората трябвало да кажат какво искат.