Оправдаха бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на самолетите

0
34
делото
Николай Ненчев Снимка: архив

Според апелативния съд решенията му са били съобразени с развитието на армията

Бившият военен министър Николай Ненчев е оправдан и на втора инстанция за ремонта на руски изтребители МиГ-29, съобщиха от Софийския апелативен съд.

Разследването срещу Ненчев започна през ноември 2016 година. Според прокуратурата военният ексминистър е извършил престъпление по служба, като вместо да изпълни договорите за ремонт на самолетите с руския производител, сключва договор с Полша. Така е ощетил руската компания „РСК МиГ“ с над 48 милиона лева.

След Софийския градски съд и апелативният оцени обвинението като несъставомерно с мотив, че не може да има вреди от пропуснати ползи, предаде БНР.

Тримата апелативни съдии приемат, че решенията на Ненчев са били съобразени с международните ангажименти на България, насоките в развитието на Въоръжените сили, в това число и на ВВС, като основни фактори за гарантиране на националната сигурност.

По това дело показания даваха президентът по времето на Ненчев Росен Плевнелиев и настоящият държавен глава Румен Радев, тогава командващ ВВС. Плевнелиев застана зад тезата на Николай Ненчев, а Радев извън съда – на прокуратурата. В залата бил защитил Ненчев.

Това е второто дело срещу военния ексминистър, който беше окончателно оправдан и за договора за изработка на армейските униформи.

Решението по делото за ремонта на самолетите обаче не окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.