Осъдиха за подкуп двама инспектори от Агенцията по храните в Бургас

0
13
Снимка: архив

1.5 г. условно и глоба от 1500 лв. за взети 500 лева от собственик на ресторант в Несебър

Апелативни магистрати в Бургас потвърдиха присъдата на двама инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните в морския град, признати за виновни в искане и приемане на подкуп. На Петър А. и Мая К. са наложени условни наказания от година и шест месеца „лишаване от свобода“ и глоба от по 1500 лева. Двамата са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за три години, съобщи пресслужбата на Апелативния съд /АС/ в Бургас.

Петър А. и Мая К. са поискали и взели 500 лева от собственик на ресторант в Несебър, за да не му съставят акт за нарушение в обекта.

Петър А. по това време е работил като инспектор в отдела „Контрол на храните“, а Мая К. е била главен инспектор в отдел в Държавния ветеринарно-санитарен контрол и осъществявали контрол по прилагане на Закона за храните и за хигиената на храните.

Престъплението е със завишена обществена опасност, предвид задружното съгласувано участие на две длъжностни лица. Съдът в Бургас е приел за смекчаващи вината обстоятелства необремененото им съдебно минало и добрите характеристични данни.

Апелативните съдии са посочили, че присъдата е правилна, обоснована и законосъобразна и следва да бъде потвърдена.

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.