Осъдиха и запорираха сметките на жена, въпреки че няма задължения

0
39
Дияна Микова

Потърпевшата разбрала случайно за направената грешка

Жена от Тетевенско разбира случайно, че е осъдена и е със запорирана сметка, въпреки че няма никакви задължения към каквито и да било институции. 52-годишната Дияна Микова от тетевенското село Гложене живее и работи със семейството си в Белгия. Прибира се у нас няколко пъти в годината. Преди седмица отново е в родния си дом и решава да внесе средства, с които да оперира, по своя сметка в българска банка, разказа Нова тв.

„Служителката ми каза, че парите, които искам да си ползвам, няма да отидат по предназначение, защото сметката ми е запорирана от частен съдебен изпълнител”, разказва Дияна Микова.

Тя разбира, че е осъдена от съдебния изпълнител по искане на Община Тетевен, защото дължала 1374,51 лв. за данъци. Прави проверка на място и установява, че има грешка.

„Служителката ми се извини, каза че е станала грешка, че ще уведоми частния съдебен изпълнител и проблемът ще се разреши”, посочва Дияна.

Той обаче се задълбочава. Запорът на сметката продължава да не е вдигнат. ЧСИ-то все още запорира приходи на жената от местната кооперация, където тя членува. Писмото е получено преди ден. И налице са вече не само материални щети, но и морални. „Те подронват авторитета ми. Това ще го разбере цялото село”, оплака се потърпевшата.

Екип на NOVA придружи Дияна, за да разбере откъде идва проблемът. В данъчното ги препращат към кмета. „Никаква информация не можем да даваме. Трябва да запознаете кмета и ако той реши, ние сме на линия”, заяви служителката.

След като запознахме с казуса кмета и изчакахме около час, данъчните служители изложиха своята версия. Оказва се, че Дияна е осъдена още на 17 юли, въпреки че когато се е прибрала от Белгия на 9 юли, е платила всичките си задължения към общината.

„Осъдена е, защото сме предали казуса на адвокат, който задвижва делата. Тя не е уведомила ЧСИ”, заяви Искра Иванова, началник на отдел „Местни данъци и такси” в Община Тетевен. Тя определи случилото се като „разминаване във времето“.

В крайна сметка от данъчното в Тетевен се задействаха да оневинят 52-годишната жена от Гложене, на която са начислени и такси по делата за още около 700 лв. „Не сте осъдена, прекратено е всичко. Общината поема разноските по делото”, заяви Искра Иванова.

След като стана ясно, че виновен няма, но общината ще се погрижи да оневини без вина виновната жена, Дияна Микова се свърза с кантората на частния съдебен изпълнител в Ловеч, за да попита кога ще бъде вдигнат запорът върху сметките й. Оттам отговориха, че това ще стане след две седмици.