Осъдиха условно граничар за трафик на мигранти

Полицаят от Лесово избягал от проверката на колегите си на пункта

0
142
граничар
Граничарят се размина само с условна присъда

Скрил семейство иракчани в колата си под тоалетна хартия

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Елхово, съдът наложи условно наказание на граничен полицай, превел противозаконно през границата на страната от Република Турция двама граждани на Република Ирак. Това съобщиха от прокуратурата.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Елхово съдът наложи наказание от 1г. „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4г. на Георги И. ( на 37г. от гр. Елхово). Той е подсъдим за това,  че на 23.05.2015г.  за времето от 18 ч. до 19,30ч., през ГКПП – Лесово, превел през границата на страната, без разрешение на надлежните органи на властта, като за извършване на деянието е използван лека автомобил  марка „Ауди“.

На Георги И. е наложена и „глоба“ от 1000лв. както и отнемане на ½ от  стойността на лекия автомобил.

В началото на 2015г. Георги И. работел като старши полицай – водач на служебно куче  при ГКПП- Лесово. На горепосочената дата той и неговата съпруга предприели пътуване  до Турция. Върнали се същия ден като преди да навлязат на територията на ГКПП- Лесово били застигнати от лек автомобил, управляван от непознат мъж.

От него слезли мъж и жена – иракски граждани, които се качили в автомобила на подсъдимия. Той им помогнал за това, като свалил задните седалки, за да могат иракчаните да седнат на тези места.

След това ги покрил с листове морска пяна, а върху тях положил чувал с тоалетна хартия.  В последствие потеглил и достигнал ГКПП – Лесово. Възползвайки се от добрите си колегиални взаимоотношения успял да премине бързо през пункта, през трасето за изходящи автомобили. Това било забелязано от друг граничен полицай, който помолил подсъдимия да си представи паспорта. Георги И. обаче бързо напуснал територията на пункта.  На около 6 км. след това бил спрян от служители на „Вътрешна сигурност“ на МВР и бил задържан.

Присъдата на Районен съд – Елхово може да бъде обжалвана пред Окръжен съд – Ямбол.