Отварят за разходки Витоша в неделя

0
33
Йорданка Фандъкова

Махат ограничителните ленти в парковете

Отварят за разходки природен парк „Витоша“. Това съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това ще се случи от неделя, 3 май. Тя посочи, че днес се е провело заседание в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, вътрешния министър Младен Маринов, ген. Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб относно организацията за отваряне на природните паркове и създаването на организация за излети в планините.

Екипите на Столичната община и Общинската полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от кв.“Драгалевци“ до Морените и от кв. „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите, като между 11.00 и 14.00 часа тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

За да не се допуска събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. Фандъкова посочва, че общината има готовност да възстанови движението им при успокояване на епидемиологичната обстановка.

Тя напомня при разходка в планината да се спазва дистанция от минимум 2,5 м, а при разговори с други хора да се поставя маска или шал.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

Кметът призовава гражданите, които не познават добре Витоша, да ползват само маркираните екопътеки.

Тя посочи и че в неделя ще бъдат премахнати лентите в големите паркове, но гражданите трябва да продължат да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка.

Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

От понеделник ще бъде създадена организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места. Условието е да не се използват градски транспорт, лифтове и да няма посещения на хижи и туристически обекти, съобщиха и от Министерството на здравеопазването.