Откриха над 50 тона испански пластмасови отпадъци в коритото на Чая край Катуница

0
252
Снимка: Община Пловдив

Сметището е незаконно, боклуците може да доведат до екокатастрофа

Между 50 и 100 тона пластмасови отпадъци от Испания са струпани в нерегламентирано сметище край река Чая в землището на село Катуница, община Садово.

Това съобщи за DarikNews Йордан Кюмюрджиев, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна управа – Пловдив. Испанските боклуци са складирани в 30-40 найлонови чувала с тегло 1350 кг всеки. Някои от тях са засипани, други стоят върху дигата на реката, поясни Кюмюрджиев.

По думите му в чувалите имало фини пластмасови стружки. Част от боклуците се намират в коритото на един от ръкавите на реката. „Ако придойдат водите й, има опасност от сериозно замърсяване“, подчерта Кюмюрджиев, който е на място и ръководи проверка на нерегламентираното сметище.

Той добави, че в такъв случай би могло да се стигне до сериозна екокатастрофа, тъй като Чая се влива в Марица. На място са и специалисти от РИОСВ и Басейнова дирекция в Пловдив, които също извършват проверка.

Според Йордан Кюмюрджиев за сметището на брега на Чая се знае от години, но пластмасовите отпадъци били криминално изхвърлени неясно от кого. „Имаме подозрения, но предстои да ги потвърдим“, посочи той. В близост, в частен терен, имало струпани и строителни отпадъци. За нерегламентираното изхвърляне на боклуци в този район е информирано и екоминистерството, дори министърът е идвал на място.

След края на проверката предстои да бъдат уведомени всички отговорни институции.