От днес близките, контактни на заразен с коронавирус, подлежат на 10-дневна карантина

0
15
Снимка: Pixabay

Изолацията при положителен тест остава 14 дни

Всички близки контактни хора на заразен с COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице, съобщиха от здравното министерство. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед

Изолацията за хората с положителна проба остава 14 дни. Толкова ще останат у дома и изписаните от болница, които все още имат симптоми. Личните лекари ще решават дали възрастните болни над 60 години трябва да отидат в болница или могат да се изолират у дома.

Според заповедта на задължителна изолация и/или болнично лечение по предложение на лекуващия лекар ще подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19: възрастни лицанад 60 г. в зависимост от клиничното протичане на заболяването; лица с придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния, в зависимост от клиничното протичане на заболяването; лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, поява на храчки или хемоптое; лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването.