От днес маските на закрито в Гърция са задължителни

0
7
Снимка: архив

Нарушителите ще се наказват с глоба от 150 евро

Гърция въведе от днес задължително носене на предпазни маски във всички затворени обществени места, съобщи БНР.

Специалните изисквания към туристите за момента са до 4 август, но епидемиолозите смятат, че ще останат до края на туристическия сезон. Нарушителите без маски ще се наказват с глоба от 150 евро.

Задължително в обществения транспорт и във всички магазини клиентите са задължени да слагат маски и да спазват дистанция. В държавни учреждения и банки се влиза само с маска. Дори в асансьорите е задължително да се влиза с покрито лице.

„Трябва да се научим да живеем по този начин“, заяви заместник-министър Хардалиас, който е отговорен за контрола върху разпространението на коронавируса.

Въпреки реакцията на някои духовници, които не допускаха хора с маски да присъстват на литургия, от днес Светият синод на гръцката църква разпореди във всички храмове да се влиза само с маски.

Мерките са наложителни след анализ на епидемиологичната обстановка в страната. За момента Гърция държи ниски нива на заразени. През последното денонощие 52-ма са новите регистрирани с коронавирус, но властите се страхуват от разпространение в областите Атина и Солун, където има повече случаи на заразени.