От другата седмица личните лекари ще издават електронни направления за PCR тест

0
51
Снимка: архив

Все още тестват системата

Личните лекари ще могат да издават електронни направления за PCR тест до няколко дни, обяви пред репортери здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той допълни, че е провел разговор с председателя на надзора на здравната каса Жени Начева. Тя го е уверила, че до края на седмицата ще се извършват технически тестове, необходими за издаването на електронни направления за PCR. След това щяло да започне и самото им издаване.

„До края на тази седмица приключват тестовете на системата и от другата седмица г-жа Начева ме увери, че това ще се случи за всички пациенти на общопрактикуващите лекари“, допълни министърът.

С експерти от Националния център по заразни и паразитни болести е било обсъдено дали антигенните тестове могат да заместят PCR тестването, но от центъра не са дали еднозначен отговор дали резултатите от антигенните тестове са достатъчни, за да се постави човек под карантина.

Министър Ангелов съобщи още, че от четвъртък ще има сovid пунктове пред големите болници. Също така 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи от днес ще се включат в работата на Столичната регионална здравна инспекция.