От 2 до 5 години затвор за нерегламентиран превоз на пътници

0
12
Снимка: архив

Не целим да спрем споделеното пътуване, увериха от ГЕРБ

Парламентът регламентира наказанията, които се прилагат при извършване на превоз на пътници без разрешение или лиценз. Това стана с промяна в Наказателния кодекс.

Според поправката, който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.

Също така се предвижда завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, сговорили се предварително.

Ако се използва и подправен документ или документ с невярно съдържание, наказанието скача от пет до десет години затвор, глоба до 15 хиляди лева, както и конфискация на имуществото.

От БСП остро възразиха срещу така направените промени.  Според червените така се прави опит да се забрани споделеното пътуване.

„Не целим да спрем споделеното пътуване. Когато става въпрос за превоз без облага, не е обществен превоз“, обясни Станислав Иванов от ГЕРБ.

Той добави, че държавата дава 30 милиона за превозвачите и за целта трябва да се запишат всички пробойни.