Пазарът в „Илиянци“ блокиран от полицаи и здравни инспектори

0
13
Снимка: БНР

Проверяват за възможни източници на зараза в района

Полицаи и здравни инспектори блокираха стоковия базар “Илиянци“ рано тази
Входовете към борсите са блокирани. БНР съобщи, че акцията е съвместна с Агенция “Митници“ и НАП и ще се проверяват възможни източници на зараза в района.

Служителите на реда, екипирани с маски и ръкавици, проверяват всеки, който иска да влезе в базара. Допускани са само продавачите. Предстои и дезинфекция в базара.

Полицаи проверяват документите на хората, които работят на борсата, преди да ги пуснат. Експерти от РЗИ със специални облекла ще проверят здравния им статус по-късно. „Искат здравни книжки, трудов договор и това е. Никой не ни е предупредил да ги носим“, каза продавачка. На най-голямата борса в столицата работят около 1500 души. Една трета от тях – китайци.

Главният прокурор Иван Гешев изиска вчера от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев информация за здравния контрол на базар „Илиянци“ във връзка с коронавируса.

Поводът за разпореждането на Гешев са изнесените от Националния оперативен щаб сведения, че източник на заболяването на двамата пациенти в „Пирогов“, единият от които почина вчера, може да е пребивавал в района на стоков базар „Илиянци“.

Съобразно актуалната обстановка и с оглед защитата на държавния и обществен интерес, ВАП изисква информация от министъра на здравеопазването и относно условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол с цел незабавно спиране експлоатацията на визирания обект или на част от него, когато е налице непосредствена опасност за живота и здравето на хората.