Парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

0
27
парламент
Снимка: архив

Гражданите ще могат да избират как да гласуват – машинно или с бюлетина

Народното събрание отхвърли ветото на Румен Радев върху промените в Изборния кодекс, които предвиждат гласуване не само с машини, но и с хартиени бюлетини. ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля заявиха ясно, че ще гласуват срещу наложеното от държавния глава вето.

Президентът оспори смесения вот – с машини и с хартиени бюлетини с ръчно преброяване, тъй като това обезсмисляло машинното гласуване. В мотивите на ветото се атакува и изцяло прехвърлената отговорност върху Централната избирателна комисия да определя дали да се наемат или закупят машините, което според президента означава бягство от отговорност на парламента. Държавният глава изрази несъгласие с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

БСП и ДПС подкрепиха ветото на президента.

ГЕРБ и Обединени патриоти обаче бяха категорични, че гражданите трябва да имат възможност да избират как да гласуват. Председателката на парламента Цвета Караянчева изтъкна, че от левицата говорят за изборни манипулации, за да оправдаят загубата си на парламентарните избори. Кръстина Таскова от „Воля“ призова, след като от БСП са наясно с толкова изборни манипулации, да подадат сигнал.

Ветото беше отхвърлено със 124 гласа „за“ и 89 „против“, без нито един „въздържал се“.