Патриарх Неофит се срещна с посланиците на арабските държави у нас

0
10
Снимка: Българска Патриаршия

Църквата и патриархът играят голяма духовна роля в живота на българите, отбелязали дипломатите

Около запазването и развиването на толерантността, любовта и мира се обединиха словата на патриарх Неофит и на посланиците от арабските държави у нас, съобщиха от Българската патриаршия.

Вече традиционно в началото на Новата година представителите на Палестина, Мароко, Саудитска арабия, Обединени арабски емирства, Йемен, Алжир и Египет се срещат с предстоятеля на Българската православна църква.

Посланиците са поздравили патриарх Неофит с отбелязването на празника Рождество Христово, както и с настъпването на Новата 2020 година. Те са обърнали внимание на това, че българската църква и патриарх Неофит играят голяма духовна роля в живота на българите. „Надяваме се гласът на духовните хора да заглуши гласа на военната канонада“, са споделили надеждите си посланиците.

Посланикът на Палестина у нас Ахмед ал Мадбух изрази надежди толерантността, с която се слави България, да продължи да се развива и да бъде пример за народите и нациите по света. Той подари на българския патриарх икона, на която е изобразено Рождеството Христово, като израз на приятелство и братски взаимоотношения.

Повече мир, повече доброта и повече спокойствие на обстановката в региона, пожела патриарх Неофит на посланиците на арабските страни у нас. Той сподели, че именно на това ни учи и Рождеството Христово – „насочва ни към дела на доброта и мир“. „Надяваме се и занапред да полагаме общи усилия за запазване на мира сред хората“, каза патриарх Неофит.

В края на приема бяха изразени надежди срещите от такъв характер да продължат, защото самите те вече се превръщат в символ на любовта и братските отношения между Българската православна църква и държавите от Близкия изток.

На срещата присъстваха Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на патриарха, архимандрит Василий – протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев – началник на Отдела „Връзки с обществеността“ при Светия синод.