Пет варианта за учениците се обсъждат

0
12
Снимка: ТВ Европа

Връщането на по-големите ученици ще стане поетапно от 18 януари, ако епидемичната обстановка в страната позволи това

Пет са вариантите за продължаване на учебния процес от понеделник идната седмица, заяви пред БНР председателят на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов. Вариантите са били обсъдени на заседание на отрасловия съвет в образованието в края на миналата седмица.

Първият и най-благоприятен вариант е учениците от 1-и до 4-и клас да продължат да учат присъствено в училищата и след 18 януари, обяви Диян Стаматов.

Ако обаче броят на положителните сovid тестове през тази седмица се увеличи, е възможен вариант две, при който и малките ученици ще преминат към онлайн обучение. „Най-песимистичният, най-неприятният и най-нежеланият вариант“, коментира Стаматов.

При третия вариант решенията ще се вземат локално и така в малки населени места, където няма интензивно смесване на ученически потоци, е възможно връщане на всички ученици в клас.

Четвъртата опция за учебния процес след 18 януари предполага връщане в училищата само на определени класове – 12-и, 8-и, 7-и и 5-и класове.

Последният пети вариант е за ротационно връщане в клас на отделни випуски за по една седмица, така че да няма струпване на ученици в училищата. „Тоест едната седмица първата смяна например са пети клас, другата седмица втора смяна са осми клас. Следващата седмица първа са шести, втора са девети клас“, обясни Стаматов.

Възможно е да има комбиниране и на петте варианта. Крайното решение ще бъде взето най-вероятно около 15 януари, когато ще е ясно какъв ефект върху епидемичната обстановка са оказали новогодишните събирания и отворените преди седмица ясли, детски градини, както и класните стаи за учениците до 4-и клас.

Връщането на по-големите ученици ще стане поетапно от 18 януари, ако епидемичната обстановка в страната позволи това.