Плевнелиев: Радев напълни кабинета си с агенти на ДС, които създадоха мутрите, а вика „Мутри вън“

0
332
президент
Росен Плевнелиев

Посочването на дата за изборите е тежък гаф на президента, смята неговият предшественик. България се справя изненадващо добре в кризата, коментира Плевнелиев

Битката и в България ще бъде между демократи и популисти. Година на тежко политическо противопоставяне очаква президентът /2012-2107/ Росен Плевнелиев. В студиото на Би Ти Ви той направи аналогия между случващото се в САЩ и това, което предстои в България след опити за дестабилизаране на политическия процес, съобщава News.bg.

Плевнелиев призова в следващата година, в която ни предстоят два избора, да избираме хора, които подсилват институциите, а не популисти, които се заиграват с кризите, но не знаят как да решат проблемите в дългосрочен план. Ако изберем популисти, ще стигнем до същата ситуация като в САЩ.

Има такива тенденции, а като популисти Плевнелиев открои Мая Манолова, Слави Трифонов и Костя Копейкин (бел. ред. – прякор на Костадин Костадинов, ПП „Възраждане“). Те ще решат съдбата на Радев за втори мандат, заяви Плевнелиев и обясни, че всъщност всички президенти на България са избирани с гласовете на ДПС.

Популистите в България са изключително внимателно отгледани от БСП и ДПС, посочи Плевнелиев, като към тях причисли като тенденция и настоящия президент Румен Радев. Като отлика обаче Плевнелиев открои, че Радев е и първият, който няма да влезе в конфликт с вицепрезидента си, а това е защото: „Г-жа Илияна Йотова държи ключа към политическото му бъдеще и подкрепата на БСП. Без подкрепата на голямата политическа партия Радев няма как да има втори мандат.“

Като цяло Росен Плевнелиев вижда в консултациите при държавния глава Румен Радев в последните дни един нормален процес, който обаче е изключително закъснял, тъй като в продължение на четири години президентството е останало затворено, а едва сега отваря вратите си за такива консултации. Това са първите такива, които Румен Радев прави за мандата си. Плевнелиев даде като пример своя мандат, в който ежегодно е имало месец на политически консултации, а вратите на президентството са останали отворени дори и за Волен Сидеров с всичките му изпълнения. Затова и в момента Плевнелиев вижда в консултациите по-скоро дестабилизиране на политическия процес у нас, пише News.bg.

По отношение на напрежението покрай точната дата за парламентарните избори, Росен Плевнелиев посочи, че след първото споменаване на датата от Радев в началото на декември, не той, а неговият секретар на политическия кабинет е дал крачка назад.

Също така Плевнелиев разкритикува острия тон на Румен Радев и израза му „мутри вън“ и то в момента, че именно тези, които създадоха мутрите – агентите на Държавна сигурност – са част от политическия кабинет на Радев. Тонът на Румен Радев показвал желание за мъст и разгаряне на деструктивната генералска битка. Фиксирането – 28 март, макар и неофициално с указ – е груба грешка и гаф на държавния глава, отсече Плевнелиев.

Личната позиция на Росен Плевнелиев е че датата на парламентарните избори би било по-добре да се отложи за април към май месец и с оглед непредсказуемата ситуация с епидемията и новия щам на вируса, а и за да може машините за гласуване със сигурност да дойдат. Топлото време и машините за гласуване са аргументи за по-късно дата.

Оценката на Росен Плевнелиев за работата на правителството в кризата е „4.5-5″.

България се справи изненадващо добре на фона на глобалната ситуация и хроничното недоверие към институциите. Стабилност може да има само при прозрачност, прогнозируемост и спазване на правилата, заяви Росен Плевнелиев.

Като грешка и тежък проблем, който се е откроил ясно в последната година, Росен Плевнелиев посочи нереформираната здравна система. Голямата тежка реформа в българското здравеопазване така и не се случи“, е констатацията на Росен Плевнелиев.