Подновяват издирването на изчезналия Янек

0
22
Ботьо Ботев

Още в началото е трябвало да се мисли за убийство, а не за отвличане. Пропуснато е време, коментира криминалистът Ботьо Ботев

Полицията подновява търсенето на изчезналия на 31 юли дупничанин Янек Миланов, предаде БГНЕС.

То започна в петък в присъствието на главния прокурор и директора на Главна дирекция „Национална полиция” Николай Хаджиев. Днес се претърсва районът западно от село Крайници. Хаджиев заяви, че се претърсва район с площ 120 кв. км, засега няма резултат от търсенето.

Янек Миланов от Дупница изчезна на 31 юли. За изчезването му бе задържан за 72 часа и след това пуснат под домашенм арест Васил Капланов-Каплата. Сериозно присъствие на полиция има из цяла Дупница. Блокиран бе квартал „Ценеви” преди няколко дни по време на спецакцията по издирването на Миланов.

В село Крайници е засечен джипът на Капланов, с когото на 31 юли за последно е видян изчезналият 43-годишен Янек. Той се е качил в автомобила. Камери са заснели, че на отиване към селото Капланов управлява джипа, а Янек е на седалката до него. На връщане от селото на камерите Янек не се вижда. Обяснението на Капланов е, че той се е преместил на задната седалка.

Самият Капланов пък е привлечен като обвиняем за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия.

„Още в началото при така събралата се информация е трябвало да се мисли за убийство, а не за отвличане“. Това каза по БНТ криминалистът Ботьо Ботев във връзка с изчезването на Янек Миланов и разследването около изчезването му.

По думите му да се говори за отвличане е било несериозно към етапа на започване на разследването. „Трябва да се мисли за най-лошото“, допълни още той.

„Имало е предварителна информация за престъпни действия, които е трябвало да бъдат разследвани. Имало е предпоставки във взаимоотношенията между двете лица. Недостатъчна оценка на данните, подценяване на ситуацията, а тук се касае за известна личност в града и би трябвало да се подходи сериозно и професионално и ако това бе направено, нямаше да имаме такъв резултат“, обясни той.

Според него в първоначалния етап на процеса е била грешна оценката за разследването за Янек Миланов.

„Действията в първоначалния етап са изключително важни, но в този случай те са пропуснати. Трябва да се събира информация и да се правят мероприятия, които да потвърждават една или друга теза, каза още той като допълни, че всеки отдел си има определена компетентност, по който трябва да се движи“, каза още криминалистът.