Политици и общественици се простиха с Благовест Сендов

0
60
Снимка: Dnes.bg

Бившият председател на парламента почина на 87-годишна възраст

Политици, общественици и хора на изкуството и науката се простиха с големия български математик и бивш председател на Народното събрание академик Благовест Сендов, който почина в неделя на 87-годишна възраст

Поклонението се състоя от 11.00 ч. в сградата на Народното събрание на на пл. „Княз Александър I“ №1 (бившия Партиен дом). Да се простят с него дойдоха настоящият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, както и бившите Цецка Цачева, Михаил Миков, Огнян Герджиков и Борислав Великов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова също присъстваха на поклонението заедно с дипломати, хора на изкуството и науката.

Акад. Благовест Сендов е роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград. През 1956 г. завършва „Математика“ в Математическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, в периода 1960-1961 г. специализира в Московския държавен университет, през 1964 г. защитава кандидатска дисертация, а през 1967 г. докторска дисертация. През 1968 г. е избран за професор по изчислителна математика, през 1974 г. – за член-кореспондент на БАН, а през 1981 г. за академик.

Акад. Сендов е най-младият доктор на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет.