Поредни безсмислени консултации за изборите при Радев

0
196
Момент от срещата с представители на обществения съвет към ЦИК Снимка: Нова тв

Според сдружението на общините няма проблем изборите да се проведат на 28 март

Поредната порция безсмислени консултации за изборите проведе днес Румен Радев. След като каза на 7 декември, че изборите ще бъдат на 28 март, от вчера президентът започна да привиква първо представители на здравните власти и експерти, а днес обществения съвет към ЦИК и сдружението на общините.

Общественият съвет към ЦИК смята, че е възможно провеждането на избори по време на пандемия. „През есента на 2020 г. имахме 29 проведени избора в Европа. Смятаме, че е възможно провеждането на избори по време на пандемия, но след като се вземат всички необходими мерки, които да запазят живота и здравето на участници“, обясниха от съвета към ЦИК.

„В България нямаме опит с гласуване по пощата и считаме, че към сегашния момент не би следвало драстично да се сменя начинът на гласуване, тъй като остават 2-3 месеца до изборите. Ние предлагаме да се направи пилотен проект за гласуване по пощата в чужбина“, предложиха експертите.

Всички необходими промени, които трябва да се направят за гарантиране здравната безопасност на хората при провеждане на парламентарните избори в условия на пандемия, могат да станат не с промени в Изборния кодекс, а с правила по прилагането му, заяви председателят на Обществения съвет Росица Матева.

Препоръката на експертите е да се прегледат всички процедури и тези, които могат, да се извършват онлайн или през интернет. Такива например са заседанията на РИК, обученията на членовете на СИК, дори и самата регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите, както и на техните наблюдатели и застъпници.

Машините, които евентуално ще бъдат доставени, могат да бъдат дезинфекцирани със 75% етилов спирт, така че не би следвало избирателите да се притесняват, че гласуването с машина предпоставя по-висок риск от заразяване, каза Матева.

Още от 7 декември, след като чухме, че датата на изборите ще бъде 28 март, имаме добра комуникация помежду си с всички кметове на български общини и имаме готовност и организация, с която можем да започнем. Това каза Даниел Панов, който е председател на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново.

На „Дондуков“ 2 държавният глава провежда поредната обществена консултация за предстоящите през тази година парламентарни избори, а разговорите този път са с представители на НСОБРБ.

„Вече сме започнали оглед и на самите секции, където ще бъдат избирателните комисии, на помещенията – дали те се нуждаят от ремонт и т.н.“, каза Панов.

Имаме анализ на добрите изборни практики в чужбина в условията на пандемия, добави кметът на Велико Търново.

За пръв път ни се налага да провеждаме такива избори по време на пандемична обстановка – най-вече трябва да запазим здравето на гражданите, подчерта Панов. Той увери, че НСОРБ е провела разговори със здравния министър за здравния протокол за изборите. Панов посочи, че е мислено за мерки специално в избирателните секции – да се носят ръкавици, освен маски, как да се почистват машини за гласуване. Ще се справим, смята той.

„Подготвили сме хронограма за всеки случай, тя е индикативна. Ако изборите са на 28 март, на 5 февруари всички кметове на общини трябва да образуват със своя заповед избирателните секции на територията на съответната община. Следващото наше задължение определя местата за обявяване на избирателните секции. Това като срок при нас е разписано като 10 февруари. На 15 февруари общинската администрация обявява предварителните избирателни списъци и ги публикува на интернет страницата. На 20 февруари се провеждат консултациите, които са 35 дни преди изборния ден“, каза още Даниел Панов.