Потушиха пожара в „Дунарит”, няма пострадали

0
10
Всички работници бяха евакуирани до потушаването на пожара Снимка: БНР

Три дрона следят ситуацията от въздуха

Пожарът в цеха за тротил във военния завод „Дунарит“ в Русе, който избухна преди обед, е потушен. Той не е бил голям, но съгласно мерките за безопасност всички служители на завода са евакуирани. Евакуирани бяха и училища и жилищни кооперации близо до завода. Това съобщи пред БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Няма загинали, няма пострадали. Все още не можем да кажем, че опасността е 100% преминала. Мерките, които са взети, дават добър резултат“, заяви гл. комисар Николов. Предприети за действия за ограничаване на вредните последици от инцидента. Всички налични екипи на пожарната са насочени към мястото.

Все още не е ясна причината за пожара, предстои разследване, съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов и добави, че ситуацията се наблюдава от въздуха с три дрона.

„В такива случаи пожарната влиза, когато пожарът затихне сам, тъй като има опасност от взривяване, независимо че количеството е около 1 тон, не е много“, обясни Стоилов. По думите му става дума за производствен цех и вероятно смесване на тротил с амониева селитра. „Какво се е правило в този цех и какво се е произвеждало, може да каже само ръководството на завода. Важното е, че няма детонация“, обясни той.

Децата в близките населени места Николаево и Мартен са изведени от детските градини и училищата, заяви кметът на Русе.