Починалото 3-годишно момченце е било заразено с риновирус

0
114
Кадър: bTV

От педиатричната болница твърдят, че няма забавяне в лечението на момченцето

Починалото 3-годишно дете е било заразено с риновирус, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Министерството на здравеопазването проверява три столични болници заради смъртта на 3-годишно дете. То е починало, след като го лекуват в Педиатричната болница „Професор Иван Митев“, болница „Лозенец“ и накрая в „Пирогов“.

Първо родителите завели момченцето си в Педиатричната болница, откъдето го изписали за домашно лечение. След това отишли и в болница „Лозенец“, където детето било прегледано и също освободено за домашно лечение, защото нямало температура. По-късно състоянието на момченцето се влошило и родителите го завели отново в Педиатрична болница, където го приели. Състоянието му обаче се влошило много бързо и го откарали в „Пирогов“, където в изключително тежко състояние и въпреки усилията на лекарите то починало.

Родителите са изразили съмнения, че цялото това прехвърляне от болница на болница е било фатално за живота на детето. Снощи станаха ясни и резултатите от Националната референтна лаборатория.

„Без генетични методи беше доказан риновирус. Не твърдим, че това е причината за смъртта, но риновирусът е една инфекция, която понякога може да протече много тежко“, каза проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

От два месеца предупреждавам, че в нашата страна, особено в по-големите градове, се разпространяват риновируси, които преминават с кашлица, понякога висока температура, засяга се обикновено гърлото и долните дихателни пътища. Много рядко риновирусът може да причини и тежки усложнения на белия дроб, каза специалистът.

Според родителите детето е имало остра вирусна инфекция, впоследствие и сепсис. По думите им чакането за прием в болница с часове се оказало фатално, съобщи bTV.

От педиатричната болница твърдят, че няма забавяне в лечението на детето.

,„Детето се е наложило да изчака, но то не е било тежко състояние. През това време приемахме, търсехме възможност да настаним друго дете в тежко състояние и в два часа това дете е прието в сравнително задоволително състояние. Но много бързо за два часа настъпва тежко влошаване на състоянието му”, каза Димитър Калайков, зам.-директор на „СБАЛ по детски болести проф. д-р Иван Митев“.

„Установиха, че детето има сепсис вследствие остра вирусна инфекция след осмия час висене в болницата. При сепсиса всяка минута е от значение. Погубиха моя син „, обясняват родителите в писмо до БТВ.

Според  доц. Димитър Калайков, зам.-директор на „СБАЛ по детски болести проф. д-р Иван Митев“, те са направили всичко и детето не е починало при тях. Според него категорично не е имало забавяне при тях.

„Съжалявам и изразявам съболезнование на родителите. Назначил съм незабавна проверка на трите болници. До сряда трябва да ми докладват, ако се установят нарушения, ще има наказания”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.