Почина пасторът, който внесе заразата от COVID-19 в Перущица

0
613
Кв. "Запад" в Перущица

Бил е със симптоми на коронавирус, но дълго време се е криел, съобщи кметът на Варна

Почина 55-годишният пастор от Варна, който е бил контактен с болните от COVID-19 в Перущица. Новината потвърди за TrafficNews кметът на Варна Иван Портних.

„Мъжът се е върнал от огнището в Перущица. Бил е със симптоми на коронавирус, но, за съжаление, се е криел и не е казал на никого за тях. Постъпил е в болница едва когато се е влошил и е приет направо в реанимация”, обясни Портних. И посочи, че в момента 17 души, които са били контактни с починалия, са под карантина. Продължава издирването и на останалите контактни лица.

„Това е първият толкова тежък случай във Варна”, каза Портних. По думите му все още не е ясно кой точно е първоизточникът на заразата, разпространена по време на сбирката.

На извънреден брифинг по-рано днес обаче областният управител Дани Каназирева съобщи, че заразата е внесена от пастора, пристигнал от Варна. На сбирката на евангелистите в Перущица са присъствали около 50 човека. След нея един от пасторите влиза в болница. Други 5 са дали положителина проба, като състоянието им е стабилно и не са хоспитализирани. 2-ма жители на Община Раковски, които доказано са присъствали на събитието в Перущица, са с положителни проби за коронавирус. Още 20 от присъстващите са поставени под каранитина.

От тази сутрин жандармерия стои на входа на ромската махала „Запад“, точно пред църквата, в която е било събирането и откъдето е тръгнала заразата. Извършва се проверка на всички автомобили, които влизат и излизат от квартала.