По 30 лв. допълнително на учителите за интернет

0
72
Красимир Вълчев

За последните 5 години средната възраст на педагозите е падналата от 52 на 48 години

Учителите получават допълнителни средства, с които да компенсират разходите си по време на онлайн обучението, стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев

„Има подписан анекс към колективния трудов договор, в който са одобрени допълнително 30 лв. за заплащане на интернет на учителите и за консумативи“, обяви той по време на участието си в петъчния парламентарен контрол.

Министър Вълчев увери, че няма учители, които по време на пандемията да не преподават в електронна среда заради липса на устройства. „Може някъде да не преподават заради други фактори, но не и заради липса на устройства“, категоричен бе той.

Министър Вълчев подчерта още, че вече над 80% от учителите работят с електронни дневници и този процес ще се увеличава. Той допълни още, че от МОН разработват специален наръчник за родителите за това как да подпомагат обучението на децата в електронна среда.

За последните 5 години средната възраст на учителите е падналата от 52 на 48 години, посочи просветният министър Красимир Вълчев. Той допълни, че всяка година тя намалява с по половин година, тъй като 4% от педагозите се пенсионират годишно.

Вълчев подчерта, че учителите са най-важният фактор в системата на образованието и ще продължат да бъдат. Затова след като преди няколко години са видели, че има опасност към 2026/2027 да останем без педагози, са започнали да инвестират в тях. „Не е въпрос на стратегически документ, колкото въпрос на политически приоритет, когато започне да се гледа бюджета. Това се случва през последните години”, каза той.

Просветният министър посочи, че от януари следващата година училите ще вземат 130% заплата от средните за страната, има ръст в диференцираното им заплащане, средствата за облекло, ще се покриват на 100% транспортните им разходи. Подготвя се е и програма за рехабилитация и възстановяване на учителите.

„Важно е учителите да бъдат подкрепени както по отношение на свободата на работа, така и подкрепа на иновациите. Това се случва последните години в образователната система. Голяма част от квалификациите са насочени към това. Те никога не са достатъчни, но учителите могат да се учат сами, взаимно, да обменят добри практиките. Затова от МОН подкрепя мрежовия подход”, заяви министърът и посочи, че поне 50% от квалификациите ще са от учители към учители.