По 300 лв. за всеки първокласник и осмокласник независимо от доходите

0
203
Снимка: архив

3221 семейства са подписали споразумения с държавата за осигуряване на детегледачи

Предвижда се увеличаване на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, от 250 на 300 лева от 2021 година, като тя ще се отпуска без доходен критерий. Същото ще важи и за еднократната помощ за ученици, постъпващи в осми клас – ще стане 300 лева, като отново помощта ще се отпуска без доходен критерий за същата година. Това е заложено в средносрочната тригодишна бюджетна прогноза, каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът Марияна Николова, цитирана от БТА.

Новата помощ за осмокласници беше анонсирана за първи път на 1 юни от премиера. Предложението е сега тя да бъде 250 лева. Предлага се от ПГ на ГЕРБ, като целта е да не отпадат ученици, както и да бъдат подпомогнати родителите в този важен образователен етап. Инициативата е на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

По европрограма стартира операцията „Родители в заетост“, като целите са насочени към осигуряване на по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на родителите с малки деца и предоставяне на заетост на безработни като детегледачи. Операцията цели и включване в заетост на безработни родители, възпрепятствани при намиране на подходяща работа поради отглеждането на децата, каза Николова.

Ще бъдат подпомогнати 5340 работещи родители с деца, като ще бъдат включени и 6000 безработни, от които 660 безработни родители. Поради засиления интерес е заложено увеличаване на бюджета на операцията от 35 милиона лева на 50 милиона лева, каза вицепремиерът. Към момента са подписани общо 3221 споразумения за осигуряване на услугата за отглеждане на деца.