Правителството договаряло поста на Мария Габриел заедно с този на Кристалина Георгиева

0
65
Централата на МВФ

Можеше да имаме външен министър в ЕК, но по-добре шеф на МВФ, обясни премиерът Борисов

Когато договаряхме всичките постове, и затова казвам, че трябваше да сме мълчаливи, ние договаряхме и пост в Международния валутен фонд, съобщи премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод ресорът „Иновации и младеж”, който получи българският еврокомисар Мария Габриел.  Можеше външният министър на Европа да е наш, но разликата с председател на МВФ е милиарди долара, каза още той. Опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. За съжаление политическите ни опоненти направиха коментари, които, ако имаха малко опит, нямаше да направят, коментира премиерът.

Образование и иновации е първа точка в програмата на правителството. Първа точка е за опозицията, първа е и за президентството. България беше оценена като държава, която винаги е имало добро образование, култура, спорт и най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов. Именно за това на България беше даден ресор, който е първа точка в Европа, а именно – да се даде бъдеще на младите хора, заяви Бойко Борисов.

Всички български институции, университети да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности, посъветва премиерът.