Преди да се разболее, починалият от коронавирус депутат Валентин Касабов имал антитела

0
402
Валентин Касабов

Той нямал придружаващи заболявания

Починалият от коронавирус депутат Валентин Касабов е имал антитела, преди да се разболее, става ясно от подробно съобщение на семейството му за трагичната битка на народния представител с болестта. Новината за смъртта му бе оповестена първо в Народното събрание, където пленарното заседание днес започна с минута мълчание в памет на депутата от Обединени патриоти.

„Зам.-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов почина в 22,30 ч снощи в реанимация на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в София. В последните два дни бе направен отчаян опит да бъде изведен от критичното състояние, в което бе след тежко боледуване от Covid-19, продължило повече от месец“, съобщиха от семейството, цитирани в сайта „Флагман“, чийто главен редактор е съпругата му Катя Касабова.

Изданието разказва в детайли как е протекло заболяването. До кончината се е стигнало заради тежки усложнения по време на лечението му, предприето в бургаската УМБАЛ „Дева Мария“, където е бил поверен на реанимационния екип, ръководен от един от най-опитните ни специалисти в областта – републиканския консултант д-р Николай Игнатов.

Заболяването е започнало внезапно на 17 ноември с характерните за появата на коронавируса симптоми – болки в гърлото, главоболие и отпадналост. Четири дни преди това Касабов е направил пълна кръвна картина, за да установи какво е здравословното му състояние предвид работата и срещите му с много хора. Резултатите са били в норма, нещо повече – имало е образувани току-що антитела срещу коронавирус, което е дало основание да смята, че е преболедувал на крак. До 23 ноември Касабов се лекувал у дома с предписани от джипито му медикаменти. Едновременно с това той работеше и онлайн, участвайки в гласуването на части от държавния бюджет в този период.

Поради влошаване на състоянието му народният представител е приет в бургаската УМБАЛ „Дева Мария“. Причина за настаняването е снимка на белия дроб, показваща прогресивно развиваща се бронхопневмония. На 30 ноември в организма започва т. нар. цитокинова буря, позната вече на медицината като повратна точка към бързо влошаване на състоянието. Инфекцията обхваща все по-големи части от белия дроб и се налага дишането му да бъде подпомогнато от кислородна маска с високо налягане, тъй като сатурацията (насищане на кръвта с кислород) рязко спада.

Миналия петък – 11 декември, реанимационният екип предприема действия по интубиране поради невъзможност пациентът повече да диша самостоятелно. Във вторник вечерта той е докаран с реанимационна линейка в УМБАЛ „Св. Екатерина“ в столицата, където разполагат с апаратура, поддържаща жизнените функции, заобикаляща поразения напълно бял дроб. Няколко часа по-късно настъпва сепсис, тъй като възпалението преминава в кръвта.

Семейството организира кампания по кръводаряване в сряда, на която откликнаха стотици добри хора.

През цялото време, докато реаниматори и медицински сестри опитваха в бургаската болница да го излекуват по познатите за световната практика дотук методики, не са използвани дефицитни медикаменти като рековансцелентна плазма. Народният представител Валентин Касабов не се е възползвал от привилегии, характерни за властимащите. За него са полагани професионални грижи в УМБАЛ „Дева Мария“, каквито се полагат за всички пациенти в болницата, казват от семейството му.

Единственото изключение е, че д-р Игнатов е консултирал стратегията за лечение с проф. Николай Петров – светило в медицината, считан за най-опитния към настоящия момент в борбата с Covid-19 в реанимационни условия.

Валентин Касабов не е имал придружаващи заболявания. В трите дни, преди да се появят първите симптоми на болестта – на 14, 15 и 16 ноември, е спортувал активно.