Премиерът гостува на фермер: Искам всеки човек да усети, че държавата е зад него

0
61
Снимки: фейсбук

Със 106 млн. лв. ще подкрепим земеделските стопани, за да преодолеят последиците от пандемията, каза Борисов

Мислим за всеки един българин, за малките населени места, помагаме на всички, каза премиерът Бойко Борисов при посещението си в кравеферма в Пловдивско. Тя е с 15 000 декара обработваема площ, в нея се отглеждат 400 крави. Във фермата премиерът обяви, че се работи на високи обороти, за да може парите от подпомагането да стигат бързо до хората.

Борисов каза и че до края на годината сектор „Земеделие“ ще получи над 1,7 млрд. лева под формата на европейско и национално подпомагане. Това е с 400 млн. лева повече от предната година.

106 милиона лева са средствата, отпуснати в подкрепа на земеделските стопани и преработватели във връзка с преодоляване на последиците от коронавируса. Близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите в следствие на пандемията от коронавирус. 70 милиона лева са изплатени на хората по програмата. България е държавата, членка на ЕС, която инициира промени в регламента, които дадоха възможност за стартирането на тази извънредна мярка за компенсиране на загубите от COVID-19. За първи път се отделят и 1,5 млн. лева за угояване на телета, посочи премиерът.

Земеделските производители могат да разчитат на държавата и в битката със сушата. Това е проблем, с който се сблъсква цяла Европа. Експертите усилено работят по въпроса за облекчаването на режима на ползване и изграждане на собствени водоизточници като кладенци и сондажи, обясни премиерът.

Целта е с промени в Закона за водите да стимулираме земеделските производители да използват техни водоизточници за напояване, освен съществуващите в момента.
Когато се срещам с хората, се уверявам, че мерките на правителството са им от полза, написа във фейсбук Борисов.