Прокуратурата: Италианският боклук в бургаското пристанище не е опасен

0
22
Боклук, докаран в Бургас от Италия.

По документи обаче в контейнерите трябвало да има пластмаса и каучук, а те съдържали текстил, хартия и метал. Полицията издирва получателите

Италианските отпадъци в бургаското пристанище не са опасни или токсични. Това заяви на брифинг днес административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, Георги Чинев. Прокуратурата образува досъдебно производство за нерегламентирана пратка от 20 контейнера с италиански боклук, разтоварени в порта.

По думите на прокурор Чинев италианската фирма изпращач „Дентиче Панталеоне“, както и получателят – фирмата „Блацион“ ООД, са едни и същи за Варна и Бургас. Във Варна също бе доставен италиански боклук.

Има разминаване в това, което е декларирано, каза още Чинев. По документи съдържанието на контейнерите е пластмаса и каучук. Те обаче съдържат текстил, хартия и метал. Боклукът бил предназначен за преработка в завод в Плевен.

В брифинга участва и заместник-директорът на ОД на МВР в Бургас комисар Емил Павлов. Той добави, че работата по издирване на всички замесени в случая продължава.

Контейнерите с отпадъци са транспортирани с кораб на 5 септември миналата година, като им е бил определен режим за временно складиране за срок до 90 дни.

Районната прокурорка Антоанета Маркова съобщи, че към момента са извършени огледи, предстои назначаване на експертизи, които да установят точното съдържание на отпадъците. Има готовност за търсене на съдействие и от международни полицейски служби за разследването на нерегламентираната пратка, пише БТА.