Прокуратурата нареди проверка на фирма, доставяла развалена храна на най-големите болници в София

0
37
прокуратурата
Снимка: архив

Възложена е на Регионалната здравна инспекция, срокът е 20 дни

Софийска градска прокуратура се самосезира и започна разследване след репортаж на NOVA, в който беше разкрито как негодна за консумация храна се предоставя за едни от най-големите болници в София.

Репортажът показа как търговско дружество е предоставяло некачествена храна за болни в лечебните заведения – УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, II САГБАЛ „Шейново“ и Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Служители на фирмата информирали относно използването на негодни продукти – мляко, плодове, зеленчуци, яйца и месо, за приготвяне на храна за тези болници. По техни думи по изрично нареждане на ръководството на доставчика готвачите прилагали конкретни начини за обработка на продуктите, както и в процеса на готвенето.

По разпореждане на прокуратурата на Регионалната здравна инспекция в София е възложено извършване на незабавни проверки – на място и по документи. Те трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната. Следва да се инспектират помещенията на фирмата, в които се приготвя храната за лечебните заведения, които се намират в района на бул. „Брюксел“ в столицата.

Контролните органи следва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната. Необходимо е да се провери спазването на разпоредбите и изискванията на законодателството на ЕС, на националното законодателство, както и установените стандартни оперативни процедури и указанията на Министерството на здравеопазването при приготвяне на храна за болници. Предстои да бъде изискана цялата документация, свързана с дейността на фирмата по приготвянето на храната – протоколи от извършени проверки при даването на разрешението, протоколи от последващи проверки, както и други относими документи.

Срокът за извършване на проверката е 20 дни, след което материалите следва да бъдат предоставени на Софийска градска прокуратура.