Прокуратурата настоява КЕВР да не вдига цените на ток и парно

0
18
ток
Иван Иванов, шеф на КЕВР

Изявлението й идва седмица след като стана ясно, че топлофикациите са поискали драстично поскъпване на топлинната енергия

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради заявленията на топлофикациите с искания за значително по-високи цени на топлинната енергия от 1 юли. Това става ясно от съобщение на сайта на ВАП.

Съобщението идва дни, след като председателят на КЕВР Иван Иванов в официално изявление каза, че регулаторът няма да допусне увеличение на цената на топлинната енергия и исканията за това са неоснователни. Прокуратурата обаче днес припомня, че КЕВР трябва да се ангажира да упражни правомощията си на регулатор на цените на електрическата и топлинната енергия и да не допуска „неоснователни повишения“.

В съобщението на ВАП се посочва, че подадените заявления от 31 дружества за увеличаване на цената от 01.07.2020 г., са подадени с дата, предхождаща 01.04.2020 г., когато е утвърдена цена на природен газ, по-ниска от действащата до тази дата. Освен това информация има и на интернет страницата на КЕВР, на която е качено актуално заявление на „Булгаргаз“ ЕАД от 10.04.2020 г. до регулатора. С него държавната компания предлага още по-ниска цена за продажба на природен газ и за месец май 2020 г.

ВАП казва, че е поискала от КЕВР да упражни правомощията си на регулатор в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес.

Изявлението на ВАП идва седмица, след като стана ясно, че топлофикационните дружества са поискали драстично поскъпване на топлинната и електрическата енергия от новия регулаторен период. Най-високо увеличение беше поискано във Велико Търново – със 140%, „Топлофикация-София“ предложи 20% поскъпване. Премиерът Бойко Борисов определи казуса като провокация от страна на дружествата и поиска проверка. „При положение че газта е с 40% по-ниска, времето е топло, топлофикации излизат и казват – искаме с 60% увеличаване на цената на природния газ“. Надявам се тук и прокурорите, и полицаите да намерят виновни“, каза Борисов.

Вчера от КЕВР изпратиха съобщение, че регулаторът започва извънредна проверка в „Топлофикация София“ заради публикации в медии, цитиращи сигнали на потребители за завишени сметки за месец март тази година.