Прокуратурата проверява защо болници са отказали да приемат пациентка, която впоследствие е починала

0
21
прокуратурата
Снимка: архив

До 30 дни трябва да се изясни дали има престъпно бездействие

Окръжната прокуратура в Пловдив започна 30-дневна проверка по повод информации, че пет болници в града са отказали да приемат 49-годишна пациентка. Тя е починала след това от усложнения вследствие пневмония.

Причината за смъртта на пациентката от Пловдив, която е потърсила помощ в 5 болници, е спиране на сърцето и дихателна недостатъчност. Тези данни са написани в епикризата. За съжаление тя е имала придружаващо хронично заболяване, което също е оказало въздействие върху общото й състояние. Това заяви управител на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Константин Сапунджиев пред Трафик нюз. Именно в това лечебно заведение са били и последните минути живот на пациентката.

Жената е докарана на 10 октомври сутринта от автомобил на Спешна помощ в тежко състояние с двустранна вирусна пневмония и след хоспитализирането й е започнало адекватно лечение. За съжаление същия ден следобед е настъпил леталният изход.

Впоследствие станало ясно, че тестът за COVID-19 на пациентката е бил отрицателен. Резултатът обаче е излязъл след нейната смърт. Междувременно, докато с дъщеря й са търсили в коя болница да я приемат, медиците явно са мислели, че става дума именно за коронавирус.

Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив е възложил проверката по оповестения случай да бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.