Прокуратурата разследва незаконно отклоняване на вода от Палакарийски канал

0
51
прокуратурата
Снимка: архив

Неправомерно е била нарушена целостта на водоснабдителна система

Под наблюдението на Районната прокуратура в Самоков се води разследване по досъдебно производство, образувано за извършено престъпление по чл. 216а от Наказателния кодекс – нарушаване целостта на водоснабдителна система, създало условия за отклоняване на вода, съобщиха от прокуратурата.

След извършена проверка към настоящия момент е констатирано, че от 2008 г. до 14.01.2020 г. местността Кокалов егрек над с. Ярлово, община Самоков, във Витоша планина неправомерно била нарушена целостта на водоснабдителна система. Чрез повреждане на бетонова тръба с диаметър 800 мм, намираща се в шахта на водоземно съоръжение – каптаж на Палакарийски воден канал, били създадени условия за незаконно отклоняване на вода. Същият бил построен заедно с язовир „Студена“ и служи за довеждане на допълнителни количества вода в случай на нужда. Понастоящем притокът в него е в порядъка на 100 л/с.

За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до пет години и глоба до двадесет хиляди лева.

Разследването по случая продължава.