Прокуратурата: Шефът на дирекция „Техника“ в БНР е виновен за спирането на „Хоризонт“

0
52
БНР

Срещу него има данни за престъпление по служба. БНР не е прекъсвало работата на програмата, твърдят от държавното обвинение

Приключена е проверката, разпоредена от главния прокурор по повод спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР). Материалите се изпращат на Софийската градска прокуратура с оглед на данни за престъпление по служба, извършено от директора на дирекция „Техника“ на БНР Пламен Костов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Излъчването на програма „Хоризонт“  бе спряно на  13 септември 2019 г. (петък) от 6 и 11 часа. Проверката бе извършена от ДАНС, СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) под прякото ръководство на зам. главния прокурор Иван Гешев.

Бяха снети писмени обяснения от генералния директор на БНР Светослав Костов, от и. д. директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, от директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов, други служители на националното радио и различни ведомства, информираха от прокуратурата.

Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика директорът на дирекция „Техника“  Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на програма „Хоризонт“ . Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция „ДА“ на документа.

В хода на извършената от ДАНС проверка е установено, че:

– не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на програма „Хоризонт“;

– не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на „Хоризонт“;

– не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до централната апаратна;

– не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на програма „Хоризонт“, която се е излъчвала онлайн и е можела да се слуша в интернет на сайта на БНР. Този начин на слушане се ползва обаче от ограничен кръг слушатели. Категорично се установява, че програмата не е била достъпна в ефир на УКВ.

Всички материали от проверките са изпратени на компетентната прокуратура – Софийска градска прокуратура, с оглед евентуално извършено престъпление по служба от длъжностно лице от БНР – директорът на дирекция „Техника“ Пламен Костов, пише в съобщението.