Протест срещу ниската присъда на убиеца на Алекс от Бяла

0
19
Снимка: NOVA

Близките му искат наказание за умишлено убийство

Не безпрецедентно, но рядко се случва Върховният касационен съд да върне за втори път за разглеждане дело на апелативен съд. Това се случи по казуса за смъртта на 18-годишният Алекс от Бяла, който загина в нощта на 9 юли 2017 година при спречкване след дискотека.

Той е бил ударен от 33-годишнитя тогава Валентин Маринов и седмица по-късно почина в болница. Върховните магистрати разпоредиха делото да се разгледа от друг състав на Апелативен съд-Велико Търново. Русенският окръжен съд постанови 20 години затвор за Маринов за умишлено убийство, но второинстанционният съд го преквалифицира в убийство по непредпазливост и намали присъдата на три години.

При повторното връщане от ВКС друг състав даде 4 години затвор за Маринов. Така днес този казус влиза за трети път при втората съдебна инстанция. А близки и приятели на Алекс отново излязоха на улицата с надеждата призивът им за справедливост да бъде чут, предава NOVA.

„Събираме се за пореден път, за да искаме справедлива присъда. 4-годишната присъда не може да бъде наречена справедлива. За нас е важно освен спазването на законите да има и морал. Хората, нападнали Алекс, са с криминални присъди. Не може такива хора да бъдат на свобода”, казва лелята на Алекс – Силвия Панайотова.

Близките добавят, че делото се връща отново, за да се разгледа поведението на убитото момче. Трябва да бъде установено как точно се е случил инцидентът, обясняват те.