Проф Аргирова: Ковид-19 продължава да мутира, сега се разпространява по-лесно, по-заразен е

0
42
Радка Аргирова Кадър: БНТ

Маските на закрито трябва да са задължителни, подчерта тя

„COVID-19 се измени. Той продължава да мутира. Този, който циркулира в момента по целия свят, е мутант на вируса, който тръгна от Китай. До края на юли са описани 1234 мутации на първия коронавирус“. Това обясни пред Нова тв професор Радка Аргирова.

„В момента COVID-19 се разпространява по-лесно, по-заразен е. Това е една от причините броят на заразените да скача рязко. Не е доказано новият щам да нанася повече вреди върху организма”, каза още лекарката.

По думите й е напълно възможно човек да се зарази с и коронавирус, и с грип А или Б. „И двата вируса атакуват дихателната система. Впоследствие COVID-19 атакува и другите органи. Препоръчително е да се ваксинираме за грип. Така едната опасност ще бъде донякъде намалена”, поясни Аргирова.

По думите й първата вълна у нас още не е свършила. „Нямаме втора, трета или четвърта вълна. Първата не е спирала. Не сме имали месец или два без заразен, за да говорим за нова вълна”, коментира професорът. И отново подчерта, че маските на закрито трябва да са задължителни.

Тя коментира и лекарствата, които се използват за лечение на коронавирус. „Ремдесивир не е идеалното средство, обаче действа точно срещу причинителя. Той подтиска силно размножаването на вируса” каза още Аргирова.

По думите й е хубаво да взимаме антиоксиданти и витамин Е, за да подсилим организма си.