Проф. Близнашки: Радев мина всякакви граници

0
338
Георги Близнашки

Българите го избраха без да го познават, сега виждаме истинския му образ, каза бившият служебен премиер

Президентът Румен Радев мина всякакви граници – с абсурдното си изявление той даде израз на собствените си фрустрации. Така най-големият специалист по конституционно право у нас проф. Георги Близнашки коментира пред БНТ обръщението на държавния глава, с което Радев обяви, че сваля доверието си от кабинета „Борисов“.

Радев успя да ни изненада, каза бившият служебен премиер. И припомни, че българите са гласували за него без изобщо да го познават. Допреди три години той не бе участник в политическия живот.

Сега виждаме истинския му образ, категоричен бе проф. Георги Близнашки. Той подчерта, че определени действия на президента създават опасност за демокрацията у нас, особено след като от негово име организации като „Единение“ прокламират президентска република.

Ние го избираме за обединител на нацията, той поставя разделителни линии. Ние го избираме да пази конституцията, той започва дебати за промяната й в странна посока, каза конституционалистът. И отсече: За 3 години Радев не намери верния тон.

Според Георги Близнашки причината президентът да започне война между институциите е искането на главния прокурор Иван Гешев Конституционният съд да тълкува чл. 103 от основния закон, отнасящ се до това какво точно означава имунитет на държавния глава и извършени от него престъпления „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“.

Питането е напълно легитимно, защото има празноти в Наказателния кодекс. Конституцията е от 1991 г., Наказателният кодекс – от 1968, каза Близнашки и допълни, че правосъдната реформа изостава в много направления.

Питането е напълно легитимно, защото има много въпросителни около поведението на държавния глава, каза експертът. Проф. Близнашки бе категоричен, че имунитетът на държавния глава не е абсолютен, както много юристи се опитват да ни внушат в момента.

Законът позволява разпространяването на части от записи с разрешението на наблюдаващия прокурор, още повече че в момента това е в обществен интерес, каза проф. Близнашки. За него по-големият проблем е опитът да бъдат прикрити факти и обстоятелства около назначаването на Десислава Радева за пиар на Военновъздушните сили, на които тогава днешният й съпруг е бил началник.