Проф. Витанов: Не се прецаквайте, прецакайте вируса!

0
32
Проф. Николай Витанов

Най-лошият сценарий е броят на заразените да стигне 25 000 в края на септември, а смъртните случаи да станат 800, казва математикът

През септември не се очаква кой знае каква промяна относно COVID-19, смята проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб.

Той изложи няколко възможни сценария как ще се развие разпространението на коронавируса.

„В края на август ще прехвърли 16 000 заразени. Най-лошият сценарий и този, за който според мен трябва да се подготви здравната система, е следният: нещата продължават както досега – който спазва мерките – спазва. Който не ги спазва – продължава да не ги спазва. Тогава се очаква броят да стигне 25 000 в края на септември, а смъртните случаи да станат 800“, посочи проф. вВитанов пред БТВ.

„Най-хубавият вариант е изведнъж 300 000 от тия, дето не спазват мерките, да почнат да ги спазват. Според мен ние ще надхвърлим 20 000 заразени. Известна част от хората ще започнат да спазват частично мерките. В този случай числото, което излиза, е 20 000 -21 700 души“, уточни още експертът.

Проф. Витанов прогнозира, че тестовете ще станат по-малко, а броят заразени ще расте. Това ще се случи, защото досега през лятото са се тествали здрави хора заради задължителните PCR тестове за Гърция. А през есента това ще отпадне. По-сериозна промяна по отношение на коронавируса се очаква през октомври.

„От моята камбанария нещата стоят така – повече контакти, по-голяма опасност от заразяване. Не се прецаквайте, прецакайте вируса“, заключи проф. Витанов.