Проф. Начев: Смъртността от коронавирус e 3,2%, от грип – 5%

0
7662
Проф. Генчо Начев

Изкуствената паника е излишна, смята той

„Смъртността от коронавирус е около 3.2%, смъртността от грип е 5%. Спомняме си неща от рода на птичи грип, тогава някои фирми спечелиха по пет милиарда“, това заяви проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“, пред БНТ. Той е категоричен, че изкуствената паника е излишна, но има и нещо положително – хората са започнали да си мият ръцете.

„Превенция трябва да има, дезинфекция на градския транспорт – също, дори когато няма коронавирус“, смята професорът. Той обяснява, че още преди да бъдат регистрирани случаи в България, до болниците са били изпратени инструкции, които по нищо не се различават от тези за превенция и лечение на грип.

„Много преди да се регистрират тези случаи, бяха изпратени инструкции от министъра на здравеопазването, разпространени от Районните здравни инспекции, в които се даваха указания как да се настрои дейността на съответните лечебни заведения. Там няма нещо по-различно от това, което е за превенция и лечение на един грип, какъвто и да били то“, казва проф. Начев.

Въз основа на тези инструкции са създадени вътрешни правила. Персоналът е с маски, всяко съмнително лице се изпраща за проби.

Във всички случаи има затруднение в работата на болниците дотолкова, доколкото първо се спира всякакво свиждане. Това малко или много създава неприятни чувства в близките на пациентите. Слава Богу, срещаме разбиране. Второто, което е, спират се плановите операции. Там взимаме допълнителни мерки, защото не можем да спрем напълно дейността си.

Професор Начев каза, че от много време е известен проблемът с недостига на персонал. По отношение на организацията той смята, че там, където досега тя е била добра, това ще продължи.