Първи разговор между Путин и Байдън – „делови и откровен“

0
18
Джо Байдън

Двамата договорили удължаването на договора за намаляване на стратегическото въоръжение СТАРТ-3

Американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин проведоха първи разговор по телефона.

Байдън счита „Северен поток 2“ за „лоша сделка за Европа“ и ще проучи варианти за действие, съобщава Белият дом, цитиран от ТАСС. Президентът възнамерява да „преразгледа“ ограничителните мерки, наложени от предишната администрация по този проект.

Владимир Путин

Путин и Байдън са се договорили за удължаването на договора за намаляване на стратегическото въоръжение СТАРТ-3, заяви Кремъл, цитиран от РИА Новости.

Кремъл подчерта, че „през следващите дни страните ще завършат всички необходими процедури, за да осигурят по-нататъшното функциониране на този важен международно-правен механизъм за взаимно ограничаване на ракетно-ядрените арсенали“.

Путин отбеляза, че нормализирането на отношенията между Москва и Вашингтон би било в интерес на двете страни. Страните са обсъдили и въпроси от двустранния и международния дневен ред, по-специално борбата срещу пандемията от коронавируса.

„Като цяло разговорът между лидерите на Русия и САЩ имаше делови и откровен характер. Беше договорено да се поддържат контакти“, се казва от пресслужбата на руския президент.

Страните са обсъдили и търговско-икономическото сътрудничество.