Разбиха банда за търговия с оръжия (Видео)

Открити са 5 пушки, карабина, 16 пистолета, около 1 000 пълнителя и боеприпаси

0
138
оръжие
Част от намереното оръжие. СНИМКИ: МВР

Трима души са в ареста

Спецпрокуратурата и ГДБОП удариха банда за търговия с оръжия. Под стража са задържани трима от 7-членната група, сред които и лидерът й, съобщава МВР.

Подробности за операцията, при която е установена организирана престъпна група за незаконно държане и продажба на огнестрелно оръжие, дадоха директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров и наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

Седемчленната група е действала на териториите на София, Козлодуй и Враца. Тя е имала ясно изразен организатор и не е действала самостоятелно. В хода на работата е установено, че тяхната основна дейност е била разпространение на оръжие, което е купувано от склад, разкрит в началото на декември.

Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ поясни, че членовете на групата са били в полезрението на службите от средата на 2017 година, миналата година е образувано досъдебно производство.

По думите му групата е била структурирана строго йерархично и всеки участник е имал ясно фиксирани задължения, които били изпълнявани при строга конспиративност. Той уточни, че почти всички са криминално проявени, трима са осъждани за търговия с огнестрелни оръжия, а едно от лицата е с условна присъда. Говорим за твърд криминален контингент, имат почти цялата палитра от тежки престъпления, заяви още главен комисар Спиридонов.

оръжие

В хода на оперативно- следствените действия са претърсени девет адреса, а във всеки един от задържаните е намерено незаконно оръжие, отбеляза наблюдаващият прокурор. Иззети са 5 пушки, карабина, 16 пистолета, около 1 000 пълнителя и боеприпаси. Назначени са експертизи. В дома на един от задържаните е открит струг, на който са се заличавали серийните номера. Групата е изкупувала деактивирани оръжия, възстановявала ги , след което ги е продавала, отбеляза ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Трима от членовете на групата, сред които и организаторът, са оставени в ареста с постановление на Специализирания съд, един е под „домашен арест“, а на друг е взета мярка „парична гаранция“. Видео от акцията :