Разсрочват сметките за ток

0
14
БСП
Теменужка Петкова

Според Теменужка Петкова налагането на мораториум върху плащането на сметките е рисково и опасно предложение

Правителството и трите ЕРП-та – ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN, подготвят пакет от мерки, с които да се удължат сроковете и възможностите за плащания на сметки, като се прави съответното разсрочване. Това стана ясно на брифинг на енергийния министър Теменужка Петкова след срещата ѝ с трите дружества.

В общите условия на договорите с ЕРП-тата възможният срок за разсрочване на определено плащане е десетдневен и в рамките на заседанието днес е решено той да бъде удвоен.

„Съществува възможност и опция този срок да бъде допълнително удължен, ако това се налага“, обясни Петкова. При невъзможност за плащане клиентът може да подаде искане да се направи разсрочване на неговият дълг, съобразно възможностите му и след разговор със съответното ЕРП“, добави министърът.

Според Петкова налагането на мораториум върху плащането на сметките е рисково и опасно предложение. „Може да стигнем до ситуация, в която популизмът да стане по-опасен от вируса“, заяви тя. „Нека сме отговорни към ангажиментите си, преустановяване на плащанията ще доведе до сериозно напрежение“, смята ресорният министър. По думите ѝ трудно бихме могли да излезем от такава междуфирмена задлъжнялост.

Петкова обясни в извънредната ситуация,в която се намираме, ЕРП-тата гарантират непрекъснато подаване на електрическа енергия. Преустановяват се всички планирани дейности за рехабилитация на мрежата. Болниците са особена категория потребители на електрическа енергия и ЕРП-тата ще проверят как функционират алтернативните им системи за подаване на електрическа енергия.

Друга мярка, обсъдена днес, е ЕРП-тата да стимулират онлайн разплащанията, като за целта на сайта на всяко дружество има допълнителна информация. „Целта е да се избягва струпването на хора на едно и също място. Тези, които са с ограничени възможности за онлайн услуги и на място заплащат своите сметки, трябва да знаят, че има организация в центровете, за да няма струпване на хора“, каза още Петкова.

„Това се прави в името на здравето и живота на хората. Моля за търпение и разбиране“, подчерта тя. Всички помещения се дезинфекцират. Предприети са всички мерки и действия по заповедта на здравния министър.

Подобни са и мерките във ВиК сектора като се преустановява меренето на водомерите. „Дали сме указания на ВиК операторите да преустановят снемане на показанията на водомерите на битовите абонати с цел намаляване на контактите“, обясни регионалният министър Петя Аврамова. „Мярката ще бъде в рамките на обявеното извънредно положение“, обясни тя.

Министърът препоръча на потребителите да заплащат дължимите суми чрез електронен превод, български пощи или на касите на ВиК операторите. „Ще се прилагат всички мерки, като ще се допускат ограничен брой хора в зависимост от големината на помещението и броят на касите, помещенията ще се дезинфекцират“, каза тя. Въведените мерки от Регионалното министерство са до 29 март като по думите на Аврамова ще се реагира на промените в ситуацията ежедневно.