Рекордни 381 466 нови случая на коронавирус за ден в света

0
8
Снимка: архив

Франция обяви извънредно положение, въвеждат вечерен час в Париж

Франция обяви извънредно положените, а властите налагат вечерен час от 17 октомври. Вечерният час ще бъде между 21:00 и 06:00 сутринта и ще важи за Париж, както и Руан, Лил, Сент Етиен, Лион, Гренобъл, Монпелие, Марсилия и Тулуза. Решението влиза в сила от събота и се предвижда да продължи четири седмици.

Разрешени ще бъдат важните пътувания, но не и посещенията на нощни заведения. Предвидената глоба за нарушители е 135 евро.

Броят на заболелите от коронавирус, които се намират в болница, надмина 9100 за пръв път от юни. Общо във Франция заразените от началото на пандемията са 779 063.

Това влошаване на ситуацията „оправдава обявяването на извънредно здравно положение с цел да могат да се вземат строго пропорционални на здравните рискове, належащи и съответстващи на обстоятелствата и за време, и за място мерки“, се посочва в доклад на правителството. „Не е изгубен контролът върху разпространението на вируса, но ситуацията буди тревога и затова трябват и нови мерки“, коментира в телевизионно интервю френският президент Еманюел Макрон.

Действията на френското правителство са в унисон с мерките в други големи страни в Европа, задействани през последните дни. Във вторник холандското правителство обяви, че затваря барове и ресторанти. Италия въведе нови ограничения за нощния живот, обществените събития и любителския спорт, а Англия обяви в понеделник, че баровете и заведенията в най-тежко пострадалите части на държавата затварят.

Глобалният дневен брой на новорегистрираните нови случаи на заразяване с коронавирус достигна в сряда рекорд от началото на пандемията от 381 466 случая, показват данни в четвъртък, събрани от здравните власти по целия свят.

Рекордният ръст на инфекциите е факт, след като Германия и Великобритания отчетоха най-големите дневни скокове в потвърдените случаи, като в същото време COVID инфекцията продължава да се разпространяват бързо и в други големи европейски страни, както и в САЩ и Индия, предаде БНР.

През последните 24 часа броят на хората с позитивен тест за COVID-19 в САЩ беше 52 146, с което общият им брой от началото на епидемията достигна 7 904 168, показват данните на американския университет „Джонс Хопкинс“.

Междувременно броят на ежедневните смъртни случаи сред пациентите с COVID-19 по света достигна 6 083. Най-големият дневен брой на смъртните случаи от болестта беше регистриран на 17 април, когато 8516 души по света починаха от коронавирус.