Самолетът на бизнесмена Пенчев е паднал заради силен вятър

0
15
Ивайло Пенчев

Има съмнение и за загуба на тренинг, той не е летял от зимата, коментира експертът Ангел Борисов

Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър, това коментира пред NOVA бившият главен инспектор за безопасността на полетите към Министерство на транспорта Ангел Борисов. Бизнесменът е настанен в „Пирогов“ с множество наранявания, но е контактен и без опасност за живота.

„Причината за катастрофата ще бъде обявена, след като се прегледат документите на пилота и самолета, изправността му. Пенчев не е летял от зимата, съответно нито пилотът, нито самолетът са били във въздуха. Има съмнение за загуба на тренинг“, заяви той.

Борисов обясни, че тъй като Пенчев е и собственик, и пилот, той е длъжен сам да си направи техническите прегледи преди това. Отговорността за техническата и летателна изправност на самолета е на бизнесмена, категоричен е Борисов.

„Първичната информация, която се подава от пилота, не съответства с реалната обстановка на пистата. Той съобщава към кулата, че има проблеми с двигателя. След което самолетът тръгва надолу и се удря в дървета. Това не е така, той прелита оградата и реално пада на пистата. Тук има налице загуба на памет, както и множество наранявания“, обясни Борисов.

Според очевидци от земята самолетът е имал проблеми още с излитането – той е имал сериозен гръбен вятър, който духа в опашката. При вятър отзад той губи скорост от 30-40 км, може дори да не излети.

„Тези самолети са изключително чувствителни към метеорологични условия. Пенчев е допуснал компромиси, спокойно е можел да иде от другата страна на пистата. И най-добрите пилоти бързат и пренебрегват условията“, каза още Борисов.