Само в Breaking.bg: Деца плуват в уж „затворен“ басейн, без спасител и лекар (Видео)

Каква ли песен щяха да пеят институциите ако беше станал инцидент с дете ?

0
437
басейн
Отговорът на прокуратурата.

Според община Банкя, здравната инспекция и прокуратурата всичко е наред

Стефан Ташев

15 дни ученици от първи до шести клас на 78 СОУ“Христо Смирненски“ в Банкя са плували в басейна на школото без там да има осигурени спасител и медицинско лице, което е задължително по закон. Нещо повече според община Банкя, която е стопанина на училището твърдят, че басейнът въобще не е работил.

За тези безобразия сигнализира пред Breaking.bg треньорът по плуване Георги Начков. Той предостави и видеоклип, направен от него на 18 май 2017 г. В него се вижда как деца плуват в басейна, но там няма нито спасител, нито лекар. Според документи, подписани от кмета на столичния район „Банкя“, басейнът „не работи от 15 май 2017 г. Затворен заради смяна на помпа“.

Всичко това става със знанието на директора на 78 СОУ „Христо Смирненски“ Весела Неделчева.

Твърдението че басейна е прекратил работа за смяна на помпа от фирма „Сивон“ на 15.05. 2017г. е лъжа. Лично аз съм водил модул от предучилищните групи и всички паралелки от първи до шести клас и платените занимания по плуване до края на 31 май 2017г. Което може лесно да се провери в дневниците, пише Начков.

За безобразията, които могат да доведат до удавяне на дете той е сигнализирал институциите-район „Банкя“, Софийска районна прокуратура, Регионалният инспекторат по образование и Регионалната здравна инспекция.

След шестмесечни „проверки“ той получава формални отговори.

басейн
Според кмета на район Банкя това, че басейна няма спасител и медицинско лице е нормално.

Така например на 9 януари 2018 г пристига отговор на сигнала му от кмета на район Банкя Рангел Марков. В него кметът заявява, че проверките на инспектората и здравните власти в басейна са показали, че всичко е наред, а самият басейн „е прекратил работа на 15 май 2017 г, за смяна на електрическа помпа“.

Помпата беше закупена и монтирана от ф-ма Сивон, през месец април 2017г. за около две хиляди лева и не е необходимо да бъде спиран басейна, защото са две помпи , другата продължава да работи. Явно директорката на 78 СОУ Весела Неделчева е присвоила парите неправомерно за още една помпа, но фиктивно.

басейн
И на здравната инспекция

Това се потвърждава и от направената проверка от Мария Мирчева, дир. дирекция образование при СО която също се е подписала че басейна е спрян за профилактика на 31 май2017. През целия ден на 31 май 2017г.съм си водил редовни часове с учениците по установения график“, пише Начков в нова жалба до институциите.

Предоставям и видео което е направено лично от мен на 18.05.2017г и на него ясно се вижда, че басейна си работи, но уви пак съм абсолютно сам, без правоспособен спасител и медицинско лице до 31.05.2017г.включително, което е недопустимо да се прикрива умишлено от всички държавни органи“, казва в нея треньорът.

От Софийска районна прокуратура му отговарят, че това не е в техните правомощия, а в тези на Инспекцията по труда. И по този случай на 9 октомври 2017 г. прокурор Антон Стефанов отказва да предприеме „действия от административен характер“ по жалбата.

От Регионалната здравна инспекция-София отговарят, че след тяхна проверка и по „информация на директора на 78 СОУ“Христо Смирненски“ басейнът е затворен на 15 май 2017 г. „Услугата плуване обявена за лятното училище се осъществява във база извън учебното заведение“, пишат от здравната инспекция.

Каква ли песен щяха да пеят институциите ако беше станал инцидент с дете в уж затворения басейн. Където няма спасител и медицинско лице за малките плувци ?

Остава да гадаем.