Само петима от ваксинираните са със странични реакции

0
21
Снимка: soycarmin.com

Следващата пратка ваксини се очаква между 18-и и 22 януари

Общо пет са случаите със странични реакции след поставените вече ваксини срещу COVID-19, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов пред бТВ.

„При близо 5000 ваксинирани лица имаме съобщени пет нежелани реакции – при двама мъже и три жени между 29 и 53 години“, обясни той. По думите му три от реакциите са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При единия от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно. „Тези реакции са очаквани, те попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието й“, обясни Кирилов.

Очакваме на 21 януари първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата за всички съобщени в ЕС нежелани лекарствени реакции към ваксината, отбеляза Богдан Кирилов.

„Очаквани са тези нежелани лекарствени реакции. Сами по себе си те не дават достатъчно информация. Затова при клиничните изпитвания се прави и сравнение спрямо общата популация – каква е честотата на такива събития, за да може да се прецени дали има връзка. Няма абсолютно никакви медицински причини да не бъде поставена следващата доза“, заяви той.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата съобщи, че следващата пратка ваксини се очаква между 18 и 22 януари. Тя ще бъде в обем от 35 000 дози. В началото на февруари се очаква още една пратка с 35 000 дози. „В последните седмици често се променят плановете за доставки от производители, така че не можем със сигурност да гарантираме, че ако поставим всички дози, които получим, няма да има забавяне. В момента стратегията е при получаване на количествата половината да се запазват, за да може да се гарантира поставянето на втората доза“, добави Богдан Кирилов.

Според него не може точно да се каже кога ще започне втората фаза на имунизирането, защото динамично се променят списъците на желаещите от медицинските заведения, но вече се прави подготовка. От Министерството на здравеопазването се планира изследване в следващите месеци, за да стане ясно кога ваксинираните изграждат антитела.