Сачева предлага кодекс за социална закрила

0
4
Деница Сачева Снимка: Канал 3

Ако една оставка би донесла решение на проблемите, нямам нищо против да я подам, казва минстърката

Социалният министър Деница Сачева обяви, че ще инициира създаването на Кодекс за социална закрила, който да обедини съществуващото законодателство в тази сфера.

Коментарът й в парламента дойде, след като майките от „Системата ни убива“ поискаха оставката й и обявиха, че през март организират национален протест. Според тях Сачева им е обявила война, води медийна пропаганда срещу тях и се изказва критично срещу Закона за личната помощ, който работи добре.

„Съжалявам, че за пореден път се събуждат страховете на майките, но още когато станах министър, уверих, че нищо от постигнатото до момента като права на хората с увреждания няма да бъде ревизирано“, коментира Сачева. Тя допълни, че предстои да бъде направена оценка на въздействието на Закона за личната помощ.

Социалният министър припомни, че за финансирането на всички мерки по него са нужни 900 милиона лева, а МФ твърди, че няма такава възможност. Въпреки това правителството е финансирало програми по закона.

„Знам, че майките винаги са много емоционални, но няма да бъде отнето нито едно от правата на хората с увреждания“,отсече още тя. „Ако една оставка би донесла решение на проблемите, нямам нищо против да я подам“, каза Сачева.

„Всички хора с увреждания в България са 674 000, а всички деца с увреждания са 26 000. Когато ние чуваме протестите, е добре да чуваме гласовете и на тези, които мълчат“, посочи министърката.