Свалиха карантината от шуменското село Изгрев заради масово недоволство на жителите му

0
32
Село Изгрев

По-строги мерки ще има само за три от улиците

Oтпаднa карантината на шуменското село Изгрев. Причината – масово недоволство сред жителите. Затова и от областния щаб във Венец поискаха мерките да бъдат облекчени, съобщи DarikNews.

Недоволни от блокирането на Изгрев се събраха в центъра на селото. Това накара местната власт да вземе мерки. Заради карантината дори голям търговец на мляко отказа да изпраща камиона си, за да събира суровината от производителите в Изгрев.

„Кметът на общината ме сезира, установихме връзка – човекът е много разумен, действително се безпокои, защото има голямо преработвателно предприятие и се безпокой. Обясних му каква е картината по отношение възможността да се разнася зараза. Той каза, че от утре продължава с изкупуването на млякото. Оказа се, че млякото се съхранява в хладилни съдове, така че няма опасност днешното да се развали“, заяви областният управител на Шумен Стефан Желев.

Масовото тестване на близо 300 жители на селото показа, че 38 са с положителни проби за COVID-19. Те не са разпръснати в цялото село, а са локализирани в северната му част. „В три улици е вече огнището и по тази причина ще предложим да имаме по-строги мерки в тези три улици, отколкото в цялото населено място. Да бъдат махнати КПП-тата, за да може другите жители на село Изгрев по-спокойно да влизат и излизат от населеното място, съответно да посещават други институции и да нямаме проблеми“, коментира кметът на Венец Нехрибан Ахмедова.

Продължава засиленото наблюдение за спазването на противоепидемичните мерки и контролът на лицата под карантина от екипи на полицията и на РЗИ. Тестват се и жители на съседните села от община Каолиново.

От Областния кризисен щаб призовават жителите на региона да се въздържат от организирането на масови събития – семейни тържества, сватби, кръщенета и други.