Световният еврейски конгрес благодари на Бойко Борисов за усилията му в борбата с антисемитизма

0
298
Бойко Борисов

Това се посочва в писмо от вицепрезидента на организацията Марам Щерн до заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев

Световният еврейски конгрес (СЕК) изрази благодарност към премиера Бойко Борисов и българското правителство в лицето на националния координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев за усилията в борбата с омразата и насърчаването на толерантността в България. Това се посочва в писмо от вицепрезидента на СЕК Марам Щерн до Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Бих искал да засвидетелствам отново пред Вас, че ние от Световния еврейски конгрес високо ценим подкрепата на премиера Бойко Борисов за българската еврейска общност и неговия ангажимент да се бори срещу всички прояви на антисемитизъм и други форми на расизъм в България“, се посочва в писмото от вицепрезидента на Световния еврейски конгрес, който обединява повече от 100 еврейски общности.

„Искам да изразя дълбоката ни благодарност и уважение към Вашите лични постижения и ангажираност в борбата срещу омразата и насърчаването на толерантността. От назначаването Ви на поста Национален координатор за борба с антисемитизма и за запазване на паметта на Холокоста Вие наистина работите неуморно, съвместно с българската еврейска общност и други организации, за да следите и да се борите с антисемитизма“, заявява Щерн.

В писмото Световният еврейски конгрес подчертава солидарността от страна на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, кмета на София Йорданка Фандъкова, ръководителите на Българската православна църква към своите съграждани евреи.

Вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес изразява своята увереност, че организацията ще продължи както тясното сътрудничество със заместник-министър Георгиев, но така също и изразява задоволство от изключителното взаимодействие между българските институции и официалната представителна организация на евреите в България „Шалом”, в лицето на нейния председател доц. д-р Александър Оскар.

В писмото се посочва още, че СЕК категорично осъжда и се дистанцира от всички опити да бъдат подкопавани усилията на българското правителство и организацията „Шалом”, в съвместната им борба с антисемитизма и езика на омразата.